• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

COMMUNICATION IS THE KEY – ICELAND

Piše: Faruk Ramčić

Kada sam saznao da sam odabran za odlazak na svoju prvu omladinsku razmjenu, bio sam presretan, posebno što će se moja prva razmjena održati na Islandu, zemlji vatre i leda. Kada je izašao poziv za prijavu na seminar “Communication Is the Key”, odlučio sam se prijaviti i nisam oklijevao ni momenta.

Poslao sam prijavu i motivaciono pismo, oko kojih sam se posebno potrudio i samo je trebalo strpljivo čekati. Naravno, strpljenje se isplatilo i na volonterskom sastanku nam je saopćena lijepa vijest. Kada su članovi odbora Travel for Knowledge pročitali imena osoba koje idu na Island, bio sam u pozitivnom šoku, još uvijek ne vjerujući da sam ja dio ekipe koja putuje.

Osim mene, putnici, odnosno putnice na Island bile su i moje kolegice i volonterke CEM-a Mia Tučić i Merima Jusić. Vođe puta bili su Adin Pinjo i Nermin Mameledžija. Dan uoči polaska bio sam jako uzbuđen zbog putovanja i svog prvog leta avionom. Čak nisam mogao ni spavati, iščekujući trenutak polaska. Nešto prije pet sati ujutro, okupili smo se u CEM-u, ekipa koja putuje i naši roditelji, koji su došli da nas isprate. Nakon vožnje do Sarajeva, došao je trenutak prvog leta avionom. Bio sam opušten, a let je prošao uspješno.

Stigli smo u Istanbul, gdje smo napravili predah i punili baterije za naredni let do Kopenhagena, odakle smo konačno poletjeli prema Islandu. Sat poslije ponoći stigli smo na odredište i odmah po dolasku otišli na spavanje. Sljedećeg jutra, nakon zajedničkog doručka sa novim prijateljima iz Rumunije, Estonije i domaćinima Islanđanima, krenuli smo u nove radne pobjede. Naš domaćin Baldur poveo nas je u obilazak Galtalækjarskógur tjaldstæð-a, pokazujući nam ljepote Islanda, koje su se mene na prvi pogled osvojile .Prvi dan protekao nam je u upoznavanju novih prijatelja, te interkulturalnu večer, gdje smo predstavili Bosnu i Hercegovinu, naše običaje i tradiciju.

Svaki novi dan je bio novi izazov i prilika za nova iskustva. Budući da je tema seminara bila komunikacija, mnogo sam naučio o aktivnom slušanju, vršnjačkom pritisku i o konfliktu, te kako se trebamo ponašati kada do njega dođe. Srijeda je bila rezervisana za obilazak dva velika vodopada: Seljarlandsfoss i Skogar, Crne plaže sa nevjerovatnim izgledom obale i na kraju obilazak glečera Sólheimarjökull.

U ovih šest dana upoznao sam mnogo novih prijatelja sa Islanda, Estonije i Rumunije. Svaku večer smo se družili igrajući društvene igre i sl. Jedna od meni najdražih aktivnosti bila je “Magic Drinks”, gdje smo, podijeljeni u grupe, pravili bezalkoholne voćne sokove, kako bismo pokazali da se možemo zabaviti bez alkohola. Nakon mnogobrojnih zajedničkih aktivnosti, došlo je vrijeme rastanka sa našim novim prijateljima, sa kojima smo se zbiližili za jako kratko vrijeme.

Moja prva razmjena je prošla uspješno i moram istaći da sam jako uživao na Islandu. Zadnji dan boravka na prelijepom Islandu proveli smo u obilasku Reykjavika, glavnog grada. Grad je prekrasan i bogat kulturnim znamenitostima. Pri polasku na aerodrom, naš prijatelj Baldur nam je priredio iznenađenje došavši da nas isprati i poželi nam sretan put. Također je obećao da će uskoro doći u Bosnu i Hercegovinu i posjetiti nas.

Kući sam se vratio pun prekrasnih utisaka, koje ću svima rado prepričavati. Nekad se poželim ponovo vratiti tamo, ali, kako kažu, sve što je lijepo, kratko traje.

Na kraju, želio bih se zahvaliti CEM-u i odboru Travel for Knowledge što su mi pružili priliku da odem na svoju prvu omladinsku razmjenu, upoznam nove prijatelje i steknem nova iskustva. Također, hvala mojim prijateljima, volonterima i mojoj porodici na podršci tokom ovog nezaboravnog životnog iskustva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *