• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

CEM U MREŽI ZA PREVENCIJU OVISNOSTI

Centar za edukaciju mladih jedan je od inicijatora mreže RIPPO, usmjerene razvoju i profesionalizaciji prevencije ovisnosti u Bosni i Hercegovini, formirane jučer u Sarajevu.

Radi se o jednoj od prvih međusektorskih mreža, koja će svoje djelovanje u pravcu prevencije ovisnosti integrisati u zdravstvene, političke, sigurnosne i omladinske programe u Bosni i Hercegovini.

Kao organizacija koja se svakodnevno aktivno zalaže i ulaže velike napore u promociju i afirmisanje zdravih stilova života, te kreiranja zdravog i sigurnog okruženja, bez alkohola, droga i duhanskih prerađevina za svu djecu i mlade u BiH, prepoznali smo ovu mrežu kao partnerstvo koje će poduzeti konkretne korake ka efikasnoj prevenciji svih oblika ovisnosti.

Mreža RIPPO će svojim stručnim kapacitetima raditi na razvoju i realizaciji inovativnih pristupa i održivih programa, kako bi odgovorila na sve izraženiji problem ovisnosti kod djece i mladih, posebno u domenu novih medija, te drugih vrsta ovisnosti (alkohol, duhan, kanabis, igre na sreću i sl.).

Mreža će kontinuirano raditi i na usavršavanju stručnjaka u ovoj oblasti, te profesionalaca koji u svakodnevnom radu imaju direktan dodir sa djecom i mladima (nastavno osoblje, stručne službe u školama, zdravstveni, socijalni, omladinski radnici, sportska i kulturna udruženja i sl.).

Krajnji cilj Mreže RIPPO jeste uspostavljanje Stručnog centra za podršku prevenciji ovisnosti, kao strukture koja bi dugoročno imala mandat da unaprjeđuje zdravlje, radi na sprječavanju razvoja ovisnosti, te pruža podršku i smjernice za intervenciju pri ranom prepoznavanju rizika od ovisnosti. Stručni centar trebao bi biti usmjeren različitim društvenim grupama koje su izložene visokom riziku za razvoj ovisničkih ponašanja.

Pored CEM-a, u formiranju mreže učestvovali su i: Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, Javna ustanova “Terapijska zajednica Kampus” Kantona Sarajevo, Institut za razvoj mladih KULT, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, Dom zdravlja Doboj, te Omladinski klub “Pod istim suncem”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *