• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

“SKRIVENE SJENE” GOSTUJU U ŠVEDSKOJ

Predstava „Skrivene sjene“, koja propituje problem nasilja nad ženama i djecom, te nasilja u porodici u savremenom bh. društvu, prepoznata je kao efikasan način podizanja svijesti o ovom problemu i izvan granica BiH, te ovih dana gostuje u šest švedskih gradova.

Predstava je nastala u produkciji Centra za edukaciju mladih iz Travnika, kao dio istoimene kampanje, čiji cilj je buđenje svijesti bh. javnosti o problemu nasilja nad ženama i djecom, o kojem se u našem društvu jako malo govori.

Tekst predstave nastao je nakon sveobuhvatnog istraživanja o stvarnom stanju problema nasilja nad ženama i djecom u bh. društvu. Autori predstave razgovarali su sa različitim akterima koji su bili dio stvarnih slučajeva nasilja u porodici, od žrtava, djelatnika centara za socijalni rad, policijskih stanica i drugih, te na osnovu njihovih svjedočenja, napisali tekst koji na specifičan i nesvakidašnji način adresira ovaj problem bh. društvu.

„’Skrivene sjene’ nisu klasični dramski narativ, odnosno zasnovane su na konfrontaciji između izvođača i gledatelja, a ne na sukobu likova. Predstava postavlja pitanja, to jest propituje svijest ovom problemu i zasnovana je na dokumentima, odnosno istinitim pričama i svjedočenjima“, kazao je Oliver Jović, reditelj predstave.

Predstava je tokom protekle četiri godine izvedena 14 puta u gradovima BiH i Srbije, a njena prilagođena verzija izvedena je nekoliko desetina puta u srednjim školama SBK.

Kampanja „Skrivene sjene“ aktuelna je od 2013. godine i podržali su je brojni bh. građani, kao i poznate ličnosti i pozitivni uzori u našem društvu: Edin Džeko, Nura Bazdulj-Hubijar, Larisa Cerić, Damir Imamović, Mario Drmać, Una Bejtović i drugi.

Tokom narednih deset dana, publika u švedskim gradovima: Malmö, Skövde, Mölnlycke, Jönköping, Stockholm i Köping, imat će priliku vidjeti predstavu, koja prikazuje kako se žrtve nasilja u BiH nose sa ovim problemom, kako reaguju nadležne institucije, te kako bh. društvo vidi ovaj problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *