• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

NASILJE NAD ŽENAMA I DJECOM JOŠ UVIJEK AKTUELAN PROBLEM

Centar za edukaciju mladih, u saradnji sa Hrvatskim amaterskim kazalištem Travnik, nakon tri godine, organizovao je izvođenje predstave „Skrivene sjene“ u Travniku.

Predstava je nastala 2013. u produkciji CEM-a, a tekst je baziran na istinitim događajima, svjedočenjima žrtava nasilja, štićenica sigurnih kuća, koje su imale hrabrosti svoju priču podijeliti sa cijelim društvom, u kojem je nasilje još uvijek tabu tema.

Predstava poziva društvo da preuzme odgovornost za nasilje, izađe iz sjene i digne glas protiv nasilja nad ženama. I sama publika ima priliku učestvovati u predstavi, kroz odgovore na pitanja o njihovom viđenju ovog problema, koja im postavljaju izvođači.

„Skrivene sjene“ u Travniku posljednji put su izvedene 2014. godine, nakon čega je ekipa gostovala u više gradova u BiH i Srbiji. Tokom protekle tri godine, publika u Zenici, Sarajevu, Mostaru, Bugojnu, Vitezu, Tuzli, Pančevu, Novom Sadu, Kruševcu i Novom Pazaru imala je priliku pogledati predstavu, koja na jedinstven način prikazuje ovaj problem.

Na upite mnogobrojnih prijatelja Centra za edukaciju mladih, koji dosad nisu imali priliku pogledati predstavu, posebno učenika koji su gledali njenu skraćenu verziju, odlučili smo organizovati još jedno njeno izvođenje u Travniku.

Nakon ovog izvođenja, ekipa koja realizuje predstavu, putuje u Švedsku, gdje će gostovati u šest gradova. Njeno izvođenje je prilagođeno tamošnjoj publici, te je i tekst preveden na švedski jezik.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *