• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

TRAVNIK DOBIJA NOVU STRATEGIJU ZA MLADE

Na press konferenciji, održanoj danas u prostorijama Centra za edukaciju mladih, predstavljen je projekt izrade Strategije za mlade općine Travnik, za period 2019-2022. godina.

Nosilac projekta je Centar za edukaciju mladih, a aktivnosti će biti realizovane u partnerstvu sa Općinom Travnik, odnosno Komisijom za mlade.

Cilj projekta je poboljšati položaj mladih u općini Travnik, njihovu ulogu u društvu, te podstaknuti ih da učestvuju u procesima odlučivanja i kreiranja programa za njih. Strategija će imati za cilj i uticati na smanjenje odlaska mladih iz BiH, što je veliki problem za razvoj naše države, kroz programe zapošljavanja i samozapošljavanja, te povećavanja konkurentnosti mladih na tržitu rada.

Tokom narednih deset mjeseci bit će realizovan niz aktivnosti, koje će rezultirati donošenjem nove Strategije za mlade općine Travnik za naredne četiri godine. Jedna od početnih aktivnosti je istraživanje potreba i problema mladih na području općine Travnik, na osnovu kojeg će se definisati ciljevi unutar Strategije. Bit će formirane i radne grupe po oblastima koje po Zakonu o mladima FBiH trebaju biti obuhvaćene Strategijom, a i građani će, putem javnih rasprava, imati mogućnost učestvovati u samom procesu izrade dokumenta.

Općina Travnik, ulaskom u ovaj projekat, još jedanput je pokazala da je svjesna postojanja različitih potreba i problema mladih ljudi, te da je spremna poduzeti konkretne korake ka njihovom rješavanju, budući da je i prethodna Strategija za mlade urađena u istom partnerstvu.

Projekat se implementira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *