• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

PRIZNANJE ZA DOPRINOS STVARANJU ZDRAVOG OKRUŽENJA U BIH

Centru za edukaciju mladih, na sinoćnjem „Smoke Free“ prijemu, održanom u Sarajevu, dodijeljeno je priznanje za izvanredan doprinos u stvaranju zdravog okruženja bez duhanskog dima u Bosni i Hercegovini.

Više od pedeset članica mreže „Smeta mi“, koja ukazuje na problem izloženosti djece i mladih duhanskom dimu u BiH, prepoznalo je vrijednost našeg višegodišnjeg djelovanja na kreiranju zdravog i sigurnog okruženja za svu djecu i mlade u BiH.

Kampanji i mreži priključili smo na samom početku i, tokom protekle dvije godine realizovali niz akcija kojima smo adresirali problem upotrebe duhanskih proizvoda i posrednog pušenja, te zagovarali usvajanje sveobuhvatnih zakona u ovoj oblasti.

Naše djelovanje na zaštiti prava djece i mladih na zdravo i sigurno okruženje obuhvata i djelovanje na prevenciji konzumiranja alkohola među njima, kroz aktivnosti na smanjenju njegove dostupnosti, nekontrolisane promocije i prodaje, posebno maloljetnicima, kao i neposredan rad na kreiranju zdravog okruženja kroz sve naše programe.

Među najznačajnijim primjerima naših aktivnosti u tom pravcu je uspostavljanje društvenog centra za djecu i mlade „Druga kuća“ u Travniku, kao apsolutno „sober“ okruženja, bez alkohola, droga, duhanskih prerađevina i nasilja. I svi naši programi su zasnovani na tome. Tokom svog dvadesetogodišnjeg djelovanja, kroz sve naše aktivnosti, zalagali smo se za zaštitu prava djece i mladih na zdravo i sigurno okruženje i to ćemo nastaviti i u budućnosti.

Na tom polju svakako ne djelujemo samostalno, nego uključujemo sve relevantne aktere, od institucija vlasti i javnih ustanova do domaćih i međunarodnih organizacija civilnog društva, koje rade na prevenciji navedenih problema, stvarajući sinergiju vladinog i nevladinog sektora, sa zajedničkim ciljem zaštite i unapređenja zdravlja djece i mladih.

Ovo priznanje nam je podstrek za još kvalitetniji i intenzivniji rad na zaštiti prava djece i mladih na zdravo i sigurno okruženje, kao i dokaz da naši napori nisu uzaludni i da su itekako prepoznati i vrijedni uloženog truda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *