• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

OBUKA VRŠNJAČKIH EDUKATORA

Centar za edukaciju mladih tokom ovog mjeseca provodi aktivnosti obuke učenika srednjih škola za vršnjačke edukatore, u okviru projekta „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja“, podržanog od strane Ambasade SAD u BiH.

Tokom trodnevnih treninga učenice i učenici rade na temu vrijednosti, značenja i metoda vršnjačke edukacije, zatim facilitacije, uloga u grupi, te rodnozasnovanom nasilju nad ženama, što je i tema cjelokupnog projekta.

Radionice se održavaju u Bugojnu, Jajcu, Vitezu, Novom Travniku i Travniku, čime će ukupno 100 učenika srednjih škola biti obučeno, osnaženo i ohrabreno za širenje priče o problemu nasilja nad ženama i djecom među svojim vršnjacima.

Cilj održavanja ovih treninga je priprema vršnjačkih edukatora za njihove radionice, koje će organizovati u svojim odjeljenjima. Nakon treninga, učenici će organizovati ukupno pedeset radionica u svojim školama, s ciljem buđenja svijesti svojih vršnjaka o ovom problemu, kao i ohrabrivanja da otvore dijalog o njemu i razmišljaju o načinima njegovog suzbijanja.

Projekat „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja“ finansiran je kroz Fond ekonomske podrške Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *