• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Travel for knowledge

PET VRLO PRODUKTIVNIH SEDMICA

Kao i svih prethodnih godina, našim stažistima vrijeme jako brzo prolazi. Anton i Henrik kažu isto. Evo njihovih utisaka nakon pet sedmica.

“Pola našeg boravka u CEM-u i Travniku već je prošlo. Proteklih nekoliko sedmica donijelo nam je brojne utiske i iskustva. Upoznali smo se sa nekim novim temama, a obrađivali smo i neke nam poznate, sa kojima se susrećemo i na našem studiju u Jönköping-u. Međutim, sve što smo obrađivali na univerzitetu, zasnovano je na teoriji, dok smo ovdje imali priliku vidjeti kako sve funkcioniše u praksi. To nam je omogućilo bolje razumijevanje teme, kao i upotpunjavanje našeg znanja.

Neki od primjera našeg rada u CEM-u su učešće u organizaciji i izvedbi radionica zajedno sa našim kolegama. Radionice, koje su održane u nekoliko gradova Srednje Bosne, imale su za cilj osnažiti mlade da prekinu ciklus transgeneracijskog prenosa nasilja. Kroz kombinaciju vježbi teambuilding-a i prezentacija, učesnici su dobili potrebno znanje i vještine za timski rad i vođenje radionica. Također, educirali smo ih i o nasilju u porodici i kako da prekinu njegov ciklus. Učesnici su pokazali veliku predanost i zainteresiranost za učešće u radu, pa nam je bilo drago što smo mogli učestvovati i razgovarati s njima.

Održali smo i edukativnu radionicu sa CEM-ovim volonterima na temu alkohol politika i konzumiranja alkohola u Skandinaviji. Ovo nam je bilo bitno jer Švedska, kao dio Skandinavije, zajedno sa još četiri zemlje, ima jedinstven pristup regulisanju distribucije alkohola, za razliku od mnogih drugih zemalja. Četiri skandinavske zemlje imaju državni monopol, s ciljem ograničavanja dostupnosti alkoholnih pića. Naprimjer, u Švedskoj, pića sa više od 3,5 posto alkohola smiju se prodavati samo u prodavnicama pod državnim monopolom. Njihovo radno vrijeme je također ograničeno, a promocija i akcijske ponude im nisu dozvoljene. Predstavili smo volonterima i regulativu o promociji alkohola, kao i satistiku o njegovoj prodaji i konzumiranju. Radionici je prisusvovalo i osoblje CEM-a, pa smo na kraju imali i kratku diskusiju.

Tokom proteklih sedmica kreirali smo i vodič za buduće stažiste i posjetioce CEM-a. Vodič govori o kratkoj historiji CEM-a, ciljevima, čime se organizacija bavi, a sadrži i kratak opis najvažnijih projekata i aktivnosti, kao i šta su sve radili prošli stažisti. Vrlo korisne informacije, poput: kako doći do Travnika, bh. valuti, kratki opis bh. kuhinje, također su dio vodiča, koji je napisan na engleskom i švedskom i nadamo se da će koristiti budućim stažistima.

Opet smo imali priliku obilaziti Travnik i okolicu, pa sad možemo reći da se, nakon pet sedmica, ovdje osjećamo kao kod kuće. Ne sumnjamo da će naredne četiri sedmice, za koje se nadamo da nam neće prebrzo proći, biti ispunjene utiscima i iskustvima koja ćemo svakako ponijeti sa sobom u Švedsku.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *