• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Travel for knowledge

PRVI UTISCI NAŠIH GOSTIJU IZ ŠVEDSKE

Naši prijatelji sa Univerziteta Jönköping iz Švedske, koji su na praktičnoj obuci u CEM-u, odlučili su sa nama podijeliti svoje prve utiske.

„Naša prva sedmica u CEM-u i Travniku je prošla, a već imamo mnogo utisaka. Prije nego što smo došli ovdje, imali smo neka očekivanja, jer smo u Jököping-u već čitali o organizaciji i ta očekivanja su već ispunjena.

Već prvog dana u uredu, osjećali smo se kao dio tima i željeli bismo se zahvaliti našim kolegicama i kolegama iz CEM-a na toploj dobrodošlici i što su učinili da se osjećamo kao kod kuće.

Jedno od naših očekivanja bilo je da upoznamo mlade ljude sa kojima organizacija radi i koji učestvuju u njenim aktivnostima i to smo uspjeli odmah na početku. Učestvovali smo u CEM-ovoj radionici u Novom Travniku, na temu upotrebe alkohola među mladima, te imali priliku razgovarati s mladim ljudima koji su također bili na radionici.

Još jedna aktivnost kojoj smo prisustvovali bilo je izvođenje predstave o nasilju u porodici, „Skrivene sjene“, u kojoj jedna od naših kolegica igra glavnu ulogu. Iako je predstava bila na bosanskom i nismo mnogo razumjeli, uspjeli smo osjetiti emocije, posebno kada je osoba iz publike sa svima podijelila svoju priču o nasilju u porodici.

Također, imali smo priliku upoznati i CEM-ove volontere, mlade ljude koji jako posvećeni svom radu i organizaciji. Kada razmislimo šta smo mi radili kad smo bili njihovih godina, sigurno ništa ovako važno i veliko.

Jedna sedmica je prošla, imamo još osam. Tokom prve sedmice upoznali smo neka mjesta u gradu, uključujući i obližnje vrlo visoko brdo na koje smo se penjali, a koje izgleda kao planina nama koji smo navikli na ravnicu u kojoj živimo.

Predstojeće sedmice će nam donijeti mnogo novih iskustava, koja ćemo sigurno pamtiti. Jedva čekamo!“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *