• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

RADIONICE “LAŽNO SLOBODAN”

Centar za edukaciju mladih, tokom mjeseca oktobra, organizuje radionice „Fake Free/Lažno slobodan“ na temu prisutnosti alkohola u društvu, posebno među mladim ljudima, koji su primarna ciljna grupa alkohol industrije.

Radionice se realizuju u saradnji sa organizacijama članicama mreže „Životni stil bez alkohola“, čiji cilj je zaštita djece i mladih kroz afirmisanje zdravih stilova života i kreiranje zdravog i sigurnog okruženja, u okviru organizacijskih programa, vrijednosti i principa, te prostora u kojima mladi borave.

Pored radionica održanih u Travniku, treneri Centra za edukaciju mladih posjetili su i Centar za mlade „INPUT“ u Zenici, te Omladinsko udružnje “Nova vizija” u Novom Travniku, gdje su, tokom dvosatne radionice razgovarali sa mladima o društvenim mitovima i alkoholu, nametanjima koja smo naslijedili od prošlih generacija, odnosu pojedinca i društva prema alkoholu, usvajanju ponašanja u odnosu na konzumiranje alkohola kroz rodne uloge, te ulozi i značaju reklamiranja alkohola u podsticanju mladih na njegovo konzumiranje.

Učesnici su rekli da ove pojave dosad nisu sagledavali na ovakav način, jer su bile toliko ukorijenjene i sveprisutne, da smo ih svi prihvatili kao sastavni dio života. To ide u prilog činjenici koliko je snažna alkohol inustrija i koliko ne preže ni pred čim kako bi ostvarila svoje ciljeve. CEM nastavlja realizaciju ovih radionica, s ciljem educiranja članova organizacija mreže „Životni stil bez alkohola“ o trikovima alkohol industrije, te multiplikacije tog znanja, kroz prenošenje na druge osobe, kako bi se osigurao odgovarajući pristup mladima u prevenciji konzumiranja alkohola.

Ove radionice se održavaju u okviru projekta „NEET Inclusion“, koji finansira mreža „ACTIVE – Sobriety, Friendship and Peace“, čiji cilj je promocija i afirmacija zdravih stilova života među mladim ljudima, bez alkohola i drugih droga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *