• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

PROJEKAT PREVENCIJE NASILJA NAD ŽENAMA I DJECOM

Centar za edukaciju mladih, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, započinje realizaciju projekta „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja“.

Cilj projekta je prevencija transgeneracijskog prenošenja nasilja nad ženama i djecom kod učenica i učenika srednjih škola na području Srednjobosanskog kantona.

Projekat će se realizovati u tri faze. Prva je izvođenje predstave „Skrivene sjene“ za učenike srednjih škola u Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Bugojnu i Jajcu, s ciljem podizanja njihove svijesti o prisutnosti i ozbiljnosti problema nasilja nad ženama i djecom. Predstava, prilagođena srednjoškolcima, je interaktivnog karaktera i omogućava publici da aktivno učestvuje u diskusiji o ovom problemu, te doprinese njegovom pozicioniranju u svijesti ljudi. Predstava će se izvoditi tokom mjeseca oktobra i obuhvatit će oko 2000 srednjoškolaca u SBK.

Druga faza projekta je edukativni program u kojem će učestvovati oko 100 učenika srednjih škola iz navedenih općina. Radi se o programu osposobljavanja učenika za vršnjačke edukatore, koji će među svojim školskim kolegicama i kolegama širiti svijest o ovom problemu i doprinositi preveniranju pojave nasilja među njima. Ova faza će se realizovati tokom novembra i decembra 2017. godine.

Tokom treće faze slijedi realizacija samostalnog rada vršnjačkih edukatora, radionica za njihove kolege, uličnih akcija, obilježavanja značajnih datuma, vezanih za nasilje i sl. Planirano je i formiranje „Anti-violence board-a“, odnosno odbora mladih ljudi iz navedenih općina, koji će koordinirati i sprovoditi aktivnosti, vezane za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u SBK.

Škole koje učestvuju u projektu su: Mješovita srednja tehnička škola „Travnik“, Srednja škola „Novi Travnik“, Mješovita srednja škola „Vitez“, Gimnazija „Bugojno“ i Srednja strukovna škola „Jajce“, uz saglasnost kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, koje je prepoznalo važnost projekta.

Projekat „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja“ finansiran je kroz Fond za ekonomsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *