• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Putovanja

ISKUSTVO KOJE SE MORA DOŽIVJETI

Piše: Amna Kahrić

Sreća, euforija, i pozitivna energija riječi su kojima mogu pokušati opisati moje putovanje u Zadar. Ovakvo iskustvo se teško riječima može kazati, mora se doživjeti.

Koferi, pasoši, hrana, uzbuđenje ali i blaga nervoza… Sve je bilo spremno za polazak. Već na autobuskoj stanici osjećala se odlična energija. Onih sedam sati puta koji su se činili tako dugi, uz divnu ekipu i smijeh prošli su jako brzo. Odmah smo se sve zbližile što je bio znak predivnih dana ispred nas.

Tu noć, kada smo stigle, sve nam je bilo nepoznato, ali u tome i jeste čar. Odmah sam se upoznala sa jednom od svojih cimerki, koja mi se veoma svidjela, a razlike u godinama kao da nije bilo. Ostale djevojke sam upoznala kasnije. Grupa djevojaka iz Grčke, Bugarske, Poljske i Bosne i Hercegovine brzo se povezala i svakim danom je sve bolje funkcionirala.

Prvi dan je prošao kroz razne igre upoznavanja. Moram reći da su svi bili u konfuziji oko naših imena, no nakon nekoliko dana, upoznavanjem naših karaktera, sve je bilo lakše. Bila sam najmlađa učesnica na ovoj razmjeni, ali to mi nije smetalo. Ostali dani su nam protekli u radionicama i igrama vezanim za poduzetništvo.

Neke su bile u okviru hostela, dok smo za neke morali otići do centra grada sa zadatkom, što je bio još jedan izazov. Prvi od njih bio je slikanje ispred poznatih građevina u Zadru, čime smo upoznali ovaj grad. Ovo i nije bilo baš lagano, jer u grupi koja se sastojala od ljudi iz Turske, Češke, Poljske i Bosne i Hercegovine, niko ranije nije bio u Zadru.

Još jedan od zadataka bio je osmisliti način da sami zaradimo novac, u čemu je moja grupa bila uspješna. Zarađeni novac iskoristili smo za putovanje do centra, a ta vožnja u pretrpanom autobusu i nije bila baš ugodna. Tada smo posjetili „Zadar Film Commision“ u zgradi Zadarske županije. Slobodnog vremena nije nedostajalo, te smo to vrijeme najčešće provodili u druženju na plaži.

Druga razmjena projekta „Youth up!“ bila je na temu o radu i zapošljavanju mladih u urbanim centrima. Ova razmjena nam je omogućila da steknemo znanja i vještine iz oblasti socijalnog poduzetništva. Kroz razne prezentacije, radionice i istraživanja, naučili smo kako preuzeti inicijativu i osmisliti projekat. Većina radionica zahtijevala je internacionalnu ekipu, čime smo poboljšali svoju komunikaciju. Naučili smo kako da radimo i donosimo odluke u timu, pravimo kompromise ali i kako da se borimo i držimo do vlastitog mišljenja.

Boravak u prelijepom gradu na jadranskoj obali sa ljudima iz osam zemalja Evrope, na mene je ostavio veliki utisak. Upoznavanjem drugih kultura kroz svakodnevno druženje i internacionalne noći proširila sam proširila svoje znanje o zemljama iz kojih dolaze, čak naučila i nekoliko riječi. Već spomenute internacionalne noći bile su jako zanimljive svim učesnicima razmjene. Svaka grupa je na drugačiji način pokazala nešto o svojoj zemlji kroz videa, igre, tradicionalni ples i ono najbolje, hranu.

Centar za edukaciju mladih, Travnik i našu Bosnu i Hercegovinu, predstavile u najboljem mogućem svjetlu. Do kraja razmjene svi su poželjeli posjetiti našu domovinu i vezirski grad. Mnogi su imali pitanja o bosanskom jeziku, historiji i tradiciji, a hrana ih je oduševila.

Moja prva razmjena mi je prošla prebrzo. Pakovali smo kofere sa željom da ostanemo bar još malo, a kiša koja je baš taj dan odlučila padati, učinila nas je još tužnijim. Oprostili smo se uz iskrene zagrljaje i želju da se opet nekad sretnemo.

Nova prijateljstva, veliko iskustvo, divne uspomene i korisno znanje je ono što sam ponijela sa sobom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *