• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Putovanja

AMNA, SARA, AJLA I JA…

Piše: Adna Mulaimović

Kao šlag na kraju ljetnog raspusta dobila sam priliku, zajedno sa ostalim volonterkama Centra za edukaciju mladih, biti dio međunarodne razmjene ”Youth Up” u Zadru. Dok su se naši ostali vršnjaci spremali za početak nove školske godine, nas četiri smo pakovale ljetnu odjeću, kupaće kostime i ostale potrebne stvari za nezaboravnih devet dana u Zadru.

Amna, Sara, Ajla i ja, zajedno sa našom najboljom lidericom Amelom, uputile smo se ka Zadru. Kako je to bila moja prva međunarodna razmjena, nisam tačno znala šta me očekuje, ali sam znala da će to biti jedno odlično iskustvo kojeg ću se sa osmijehom prisjećati čitav život. Nakon sedam sati provedenih u putu, ispunjenih smijehom, slikanjem i snimanjem, stigle smo na naše konačno odredište. Sa samo par sati sna, rano ujutro su počele prve aktivnosti i zadaci. Prije svega, bilo je potrebno upamtiti 42 različita imena mladih osoba iz Hrvatske, Češke, Poljske, Crne Gore, Bugarske, Grčke i Turske. Raznim enerdžajzerima i igricama, svi smo pokušali savladati taj izazov, ali smo tek nakon par sati i nekoliko obavljenih zajedničkih zadataka to i uspjeli.

Jedan od prvih i zahtjevnijih zadatka bio je da podijeljeni u grupe pronađemo odgovarajuća mjesta i spomenike sa slika u centru grada. U toku razmjene imala sam priliku sa različitim ljudima dijeliti svoje ideje, ispunjavati obaveze i zadatke, te upoznavati se. Ciljevi razmjene su bili da uporedimo ono što se nudi u našim okruženjima, to jest kakve nam uslove nudi okolina za edukaciju, zaposlenje i poduzetništvo. Također i da istražimo kakve to uslove i mogućnosti Zadar nudi mladim, obrazovanim i kreativnim ljudima. Jedan od zadataka bio je da za veoma kratak vremenski period osmislimo način na koji ćemo zaraditi novac koji ćemo iskoristiti za sljedeći zadatak. Naravno, svaka grupa je imala razne zanimljive ideje, neki su bili prodavači ”Zandwicha”, neki su fotografisali ljude, jedna od ideja je bila i prodaja vode sa komadićima naranče, dok je jedna grupa prodavala komplimente napisane na različitim jezicima. Kada smo prikupili potrebni novac, započeli smo obavljanje narednog zadatka. Svaka grupa trebala je posjetiti određene institucije i mjesta koja su vezana za zaposlenje, razvoj i unapređenje sredine. Imala sam čast da razgovaram za predsjednicom prvog Coworking space-a u Zadru.

Naravno, u toku ove razmjene nismo bili zaposleni samo izvršavanjem različitih zadataka, već smo vrijeme ispunjavali zanimljivim igricama, kvizovima, disko večerima, dugim šetnjama do grada, ali i internacionalnim večerima. Svaka od osam grupa je imala priliku da svoju državu predstavi na najbolji mogući način. Zasigurno mogu reći da naš sudžuk, suho meso, travnički i livanjski sir, domaći sok od zohve i kahvu, niko nije mogao nadmašiti. Uz odličan izbor hrane predstavili smo ih im kolo koje je većini bilo teško za savladati. Naučila sam dosta toga i o ostalim zemljama, ali posebno su mi se dopali tradicionalni plesovi koje sam sa mukom savladala.

Ali sve što je lijepo, kratko traje, pa tako se i ovo naše uživanje i zabava sa novim, različitim i zanimljivim ljudima približilo kraju. Posljednji dan smo proveli pisajući poruke jedni drugima, koje smo ostavljali u koverte sa našim imenima na zidu i otkrivajući tajne prijatelje. Najemotivniji dio razmjene bio je popraćen kišom kao i ostatak našeg posljednjeg dana u Zadru, pa zbog toga nismo mogli uživati na plaži, već se sakriti u hostel i igrati ražličite društvene igre. Za nas spavanje je bilo nepoznato tu noć, jer smo htjele dostojanstveno ispratiti naše prijatelje iz Turske, kao i ostale učesnike koji su napustili hostel prije nas.

Ovom prilikom želim da se zahvalim Centru za edukaciju mladih, jer iz godine u godinu omogućava velikom broju mladih ljudi da stvaraju ovakve uspomene, upoznaju predivne ljude, da se edukuju i budu sposobni promijeniti nabolje sredinu u kojoj žive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *