• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Putovanja

ESTONIJA 2017

Piše: Iman Maslić

Utisci s mog prvog seminara, ali i prvog putovanja u jednu od zemalja za čiju se posjetu tako često ne dobije prilika, vežu se u potpunosti za pozitivnu energiju, kao i značajno iskustvo, zahvaljujući Centru za edukaciju mladih i samom organizatoru.

Princip rada Summer camp-a “Evergreen” zasniva se na što učestalijoj komunikaciji, zajedničkom radu, mogućnosti za prezentovanje sopstvenih ideja i razumijevanje tuđeg mišljenja, kao i prihvatanje istog. Podizanje svijesti o važnosti svakog od faktora, koji predstavlja dio sistema, čija je uloga povezivanje prisustva čovjeka sa svime što mu je ponuđeno, prikazana je kroz različit oblik radionica, prezentacija i promocija unutar ovih sedam dana.

NEETs, kao program vezan za mlade, koji bez adekvatne edukacije i angažovanosti nisu u mogućnosti pronaći posao, kroz nekoliko radionica i prezentacija omogućio mi je razumijeti trenutno stanje, kao i spoznavanje različitih načina, pomoću kojih bi moglo doći do uklanjanja ovako prisutnog problema u našem društvu.

Pored navedenih aktivnosti, održano je i zasjedanje Skupštine ACTIVE-a, na temu njegovog budućeg rada, kojem je prisustvovalo 35 delegata iz cijele Evrope.

Interkulturalno veče sastojalo se iz niza, kako prezentacija, tako i različitih oblika promovisanja svake od prisutnih država, bilo u vidu plesa, pjesme ili igre osmišljene samo za tu priliku, kao i samih poklona, odnosno tradicionalne hrane ili poklona u nekom drugom obliku.

Kratke ekskurzije, igre, šetnje i upoznavanja s ljudima iz cijele Evrope, ostavili su iza sebe veliko iskustvo, kvalitetno druženje, iskrene zagrljaje i lijepe želje u koverti, kao lijepo sjećanje na završenih sedam edukativnih dana.

Nešto što je značajno naglasiti jeste da je smještaj bio odličan, zajedno sa “popratnim” odmorom u obliku saune ili džakuzija na estonski način.

Ovom prilikom se želim zahvaliti Centru za edukaciju mladih, kao i samom organizatoru na novom znanju i iskustvu koje sam stekla na navedenom putovanju, te želim pozvati sve mlade koji su zainteresovani za ovaj oblik druženja da dođu u CEM i budu dio ove divne priče!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *