• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
CEM omladinski fond

OMLADINSKI PROJEKTI U TRAVNIKU I TURBETU

Tokom proteklog vikenda u Travniku i Turbetu realizovani su projekti koje je Centar za edukaciju mladih finansirao kroz program „Travnički fond za mlade“.

Na igralištu pored Osnovne škole „Travnik“, u subotu 09.09.2017. godine, održan je turnir „3×3 Basket“, čiji idejni tvorci su Sanin Karač, Amra Begić i Sara Pinjo, neformalna grupa koja je odlučila da, uz podršku CEM-a, po prvi put organizuje ovakav događaj u Travniku i podstakne mlade da odaberu sport, kao zdrav način života, umjesto alkohola, droga i cigareta.

Na turniru je učestvovalo ukupno 18 timova iz Travnika, Novog Travnika i Viteza, 13 u muškoj i 5 u ženskoj kategoriji. U muškoj kategoriji pobjedu je odnio tim “Trio fantastico” (Nedim Kurtović, Bakir Topčić, Aldin Nuhić i Ajdin Ejubović) iz Travnika, dok je u ženskoj kategoriji najbolji tim bio  “Vitez 1” (Ivana Blaž, Ivana Kozina i Sara Valjan) iz Viteza.

U nedjelju, 10.09.2017. godine, na igralištu pored Osnovne škole „Turbe“ održane su „Ljetne olimpijske igre“, koje su organizovale Emina Beklija i Adna Šakić, koordinatorice pri Omladinskom centru „Turbe“, također uz podršku CEM-a.

Njihov cilj bio je okupiti djecu i mlade sa područja Turbeta i povezati ih kroz zajedničke aktivnosti, budući da tokom školskog raspusta nemaju priliku učestvovati na sličnim događajima. Tako su oni mogli učestvovati u nizu takmičarskih: košarke, odbojke, malog nogometa, maratona, kao i zabavnih igara, poput utrke sa balonima, „ljudske tačke“ i „jaje u kašici“.

Organizatori oba događaja izrazili su zadovoljstvo odzivom takmičara, kao i nadu da će ovakve aktivnosti postati tradicionalne.

Svakako možemo reći da je glavni cilj programa „Travnički fond za mlade“, podsticanje mladih na aktivizam i učešće u razvoju zajednice, u potpunosti zadovoljen, kao i njihovo ohrabrivanje da ne čekaju druge da organizuju događaje za njih, nego da preuzmu inicijativu i, uz odgovarajuću podršku, sami organizuju aktivnosti za koje smatraju da su potrebne našem gradu.

Također, na ovaj način mladi ljudi su uvedeni u pisanje projekata, planiranje aktivnosti i budžeta, što će im omogućiti da lakše dođu do novčanih sredstava, koja su im potrebna za realizaciju ovakvih aktivnosti.

Centar za edukaciju mladih, kroz program „Travnički fond za mlade“ u ovom ciklusu finansirao je dva omladinska projekta, u zimskom slijede još dva, a tokom naredne godine trudit ćemo se da taj broj povećamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *