• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

KNJIŽEVNA VEČER ZA MLADE

Sinoć je, na centralnom gradskom trgu, u okviru manifestacije „Travničke večeri“, održana književna večer za mlade, u organizaciji Centra za edukaciju mladih i Gradske biblioteke Travnik.

Iako u savremenom dobu internet dominira nad ostalim medijima i čini sastavni dio života, posebno mladih ljudi, još uvijek je jako važno učiti ih vrijednosti knjige i književnosti, kao umjetnosti koja ljudima ne služi samo za upotpunjavanje slobodnog vremena, nego ih odgaja i doprinosi da se razviju u zrele ličnosti, sposobne razumjeti svoje okruženje i druge ljude.

Iz tog su razloga, CEM i Gradska biblioteka Travnik, nastavljajući višegodišnju saradnju, na ovaj način mladima dali priliku da sa drugima podijele dijelove svojih najdražih književnih djela, kažu zašto su baš njih odabrali i međusobno razmijene mišljenja o pitanjima obrađenim u njima.

Tako su sinoć mladi, na gradskom trgu, u opuštajućoj atmosferi travničkog predvečerja, čitali djela Nure Bazdulj-Hubijar, Ive Andrića, Meše Selimovića, Edgara Alana Poa, Hermana Hesea i drugih, raspravljali o svevremenskim temama obrađenim u njima i pozivali svoje vršnjake da se druže sa književnošću, razbijajući stereotip da su „digitalna generacija“, zatupljena nekvalitetnim sadržajima interneta, koja ne voli čitati, osim onoga što mora u školi.

Izgradnja i njegovanje istinskih vrijednosti i ideala kod mladih ljudi je od presudne važnosti za budućnost cijelog društva i CEM će svakako nastaviti svoj rad u tom pravcu, jer su mladi najvrijedniji resurs koje naše društvo ima.

Fotogalerija…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *