• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

DJEČIJA KREATIVNOST BEZ GRANICA

Centar za edukaciju mladih i ove godine je, u saradnji sa Gradskom bibliotekom Travnik, organizovao niz edukativnih i zabavnih sadržaja za najmlađe Travničane/ke, u okviru aktivnosti „Dječiji kreativni svijet“.

Ove godine, priča „Dječijeg kreativnog svijeta“ je proširena, te su, umjesto u prostorijama dječijeg odjela biblioteke, radionice za djecu ovaj put organizovane na centralnom gradskom trgu, pa je veliki broj najmlađih ljubitelja/ica knjige imao priliku učestvovati.

Oni koji su odlučili posjetiti naš kreativni kutak, mogli su učestvovati u origami radionici, kvizu znanja iz oblasti književnosti za najmlađe, radionici izrade nakita, pisanja na glagoljici i bosančici, potrazi za blagom i drugim zabavnim aktivnostima.

Ovim aktivnostima, kao i dosad, nastojimo djeci približiti kulturu čitanja, posebno u vremenu kada internet i novi mediji zaokupljaju njihovu pažnju, a oni nisu u mogućnosti razlikovati kvalitetne od nekvalitetnih sadržaja. Uprkos digitalizaciji, knjiga je i dalje medij koji u najvećoj mjeri razvija kreativnost, sposobnost kritičkog mišljenja i sagledavanja stvari, kao i maštu, pa je potrebno družiti se s njom od najranijeg djetinjstva.

Zasluge za realizaciju svih radionica sa djecom i ove godine pripadaju CEM-ovim volonterima/kama, koji/e su neumorno planirali/e i pripremali/e sve aktivnosti, te davali/e nove ideje kako djeci približiti knjigu i privući ih da čitaju.

Pored toga, djeca su dobila priliku i za druženje za svojim vršnjacima/kinjama, sklapanje prijateljstava, uz razvoj komunikacijskih vještina i samopouzdanja kroz međusobnu interakciju i učešće u radionicama.

Ovo je treća godina uspješne realizacije „Dječijeg kreativnog svijeta“ i saradnje sa Gradskom bibliotekom Travnik, koja će u budućnosti biti proširena i na druge aktivnosti, s ciljem razvoja ljubavi prema knjizi i kulture čitanja, posebno kod djece i mladih.

Dio atmosfere možete pogledati u fotogaleriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *