• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Program za mobilnost mladih

UTISCI IZ SLAVONSKOG BRODA

Piše: Rijad Kahrić

Moji utisci o „Youth Up-u!“ su veoma pozitivni. Odradili smo veoma dobar posao.

Mislio sam da ćemo biti u nekoj konferencijskoj sali, dočekani sa nekom dosadnom prezentacijom, ali sam bio veoma iznenađen programom koji su domaćini pripremili za nas.

Dva dana smo posvetili planiranju prve omladinske razmjene u Slavonskom Brodu i pripremili niz zanimljivih aktivnosti, kroz koje će učesnici naučiti mnogo korisnih stvari na zabavan način. Teme su vezane za poduzetništvo mladih, zapošljavanje u ruralnim i urbanim sredinama, kao i interkulturalnost, odnosno upoznavanje različitih normi, običaja, stilova života i sl.

Imali smo priliku i upoznati mlade ljude iz dvije organizacije koje djeluju u ruralnim područjima Slavonskog Broda. Predstavili su nam svoj rad i projekte koje su realizovali, te oduševili sve učesnike seminara. Dogovorili smo se da će i ove dvije organizacije biti dio prve razmjene u Slavonskom Brodu, tako da će i oni učesnicima pripremiti zanimljive zadatke.

U pauzma između radionica, obilazili smo prelijepi Slavonski Brod, kojim sam također oduševljen, posebno najljepšim šetalištem koje sam vidio.

Kad nismo radili i šetali gradom, boravili smo u slavonskom restoranu “Kod Drageca”, u kojem se pripremaju izvrsna jela. S obzirom da ne konzumiram svinjsko meso, ljubazno osoblje restorana se potrudilo da posebno pripremi prigodne obroke, za šta sam im veoma zahvalan.

Treći dan mog boravka na seminaru, išli smo u obilazak grada sa turističkim vodičem koji nam je pričao o historiji Slavonskog Broda i spomenicima koje smo posjetili. Bili smo i u tvrđavi Brod, posjetili rekonstruisani tvrđavski zatvor, kao i Muzej tambure, koja se veže za historiju ovog područja.

Sve u svemu to je bilo jedno divno iskustvo gdje sam upoznao mnogo prijatelja iz raznih kultura zbog kojih nikada neću zaboraviti ovo predivno iskustvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *