• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Program za mobilnost mladih

NAKON TRI SEDMICE…

Edith i Jessica su, nakon tri sedmice boravka u Travniku, podijelile svoje utiske sa nama i napisale sve što su ovdje doživjele, a što im je bilo od velike koristi, kako same kažu. Kući odlaze bogatije za novo i zanimljivo iskustvo, koje će im ostati u lijepom sjećanju.

Vrijeme koje smo provele ovdje, jako je brzo prošlo. Obišle smo travničke znamenitosti zajedno sa volonterima CEM-a i probale neka tradicionalna jela, poput dolme, bureka i baklave, koja nam se jako svidjela. Svidio nam se i međusobni odnos ljudi, koji su ljubazni jedni prema drugima, iako se dobro ne poznaju.

Na jednom od volonterskih sastanaka održale smo kratku prezentaciju naše škole u Mjolby-ju i ispričale im nešto o  švedskoj tradiciji i običajima, što im se jako dopalo, pa je bilo vrlo zanimljivo pričati s njima.

Prošle sedmice smo posjetile Medicinsku školu u Travniku. Prva stvar koju smo primijetile na školi je upozorenje da se fasada obrušava, kao i da u hodnicima nema dovoljno svjetla. Primijetile smo i da učenici ustaju kad profesori ulaze u učionicu, što se u Švedskoj ne dešava, ali izgleda kao lijep znak poštovanja.

Posjetile smo i Bolnicu za plućne bolesti i čudno nam je da postoji cijela bolnica samo za to. Možda to govori o pretjeranom konzumiranju duhana ovdje. Vidjele smo neke uređaje koji se koriste u bolnici i ova posjeta je bila vrlo zanimljiva.

U petak smo bile u Sarajevu i posjetile nekoliko znamenitosti, zgradu Predsjedništva, kao i mjesto gdje je ubijen prijestolonasljednik Franc Ferdinand.

Ove tri sedmice su jako brzo prošle, a ovo putovanje nikada nećemo zaboraviti. CEM je predivna organizacija i ono na čemu oni rade je naša budućnost. Zahvaljujemo se na gostoprimstvu i svemu što su uradili za nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *