• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

INICIJATIVE MINISTARSTVU I ŠKOLAMA

Centar za edukaciju mladih i ove godine izražava zabrinutost zbog konzumiranja alkohola i drugih opojnih tvari među učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, s obzirom na to da se približava vrijeme ekskurzija i maturskih večeri.

S obzirom na to da su škole i nastavno osoblje odgovorni za ponašanje učenika na navedenim događajima, CEM im je uputio inicijative u kojima ih poziva da preduzmu sve potrebne mjere za kreiranje sigurnog okruženja za učenike tokom njihovog boravka na ekskurzijama i maturskim proslavama. Inicijativa je upućena i kantonalnom Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB.

Zdravlje učenika bi trebalo biti prioritet ovih ustanova, te bi njihove aktivnosti, pored obrazovanja, trebale biti usmjerene i ka odgoju, odnosno preventivnm djelovanju na ponašanja koja bi mogla imati štetne posljedice po učenike, poput agresivnosti, narušavanja javnog reda i mira ili opasnosti po zdravlje.

Evropska Deklaracija o mladima i alkoholu nalaže nam da zaštitimo djecu i mlade od pritisaka da konzumiraju alkohol i na taj način doprinesemo smanjenju štete koja može nastati. Iz tog razloga pozivamo uprave i nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola da posvete maksimalnu pažnju sigurnosti učenika i spriječe štetne posljedice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *