• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Program za mobilnost mladih

NAŠI PRVI UTISCI

CEM je i ove godine domaćin učenicima/ama i studentima/cama iz Švedske, na njihovom praktičnom radu i obuci. Ovoga puta ugostili smo Jessicu i Edith, koje su sa nama podijelile svoje utiske.
“Zdravo!

Mi smo Jessica i Edith iz Gimnazije Kingshigh, Mjolby u Švedskoj. Pohađamo program zdravstvene njege i u CEM-u ćemo biti tri sedmice, kako bismo saznali što više informacija o njihovom radu.Tokom naše prve sedmice ovdje, upoznale smo volonterke i volontere i trenutno učimo o njihovom radu.

Prva sedmica je brzo prošla i već smo mnogo saznale o Bosni i Hercegovini i Travniku, koji se mnogo razlikuju od Švedske. Ulice u Travniku su jako male i švedski vozači bi vjerovatno imali probleme ovdje. Ono što smo primijetile na ulicama su psi, na koje nismo navikle, jer u Švedskoj se o njima vodi računa, kao i o ostalim životinjama.

Ljudi su ovdje vrlo fini i velikodušni jedni prema drugima. Pozdravljaju se cijelo vrijeme, dok se Šveđani međusobno gotovo ni ne prepoznaju.

A sada o hrani… Jako nam se sviđa! Mnogo je mesa i najviše su nam se svidjeli burek i ćevapi.
Iz stana u kojem smo smještene, vidimo jako lijepe planine i prirodu, a blizu zgrade je i džamija sa koje pet puta dnevno čujemo prelijep poziv na molitvu, što u Švedskoj nemamo priliku.

Drago nam je što smo ovdje, radujemo se nastavku našeg boravka i dijeljenju utisaka na blogu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *