• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

SKRIVENE SJENE U KRUŠEVCU

Jučer je, na sceni kruševačkog pozorišta u Srbiji, izvedena CEM-ova dokumentarna drama “Skrivene sjene”.

Problem nasilja u porodici je vrlo ozbiljan na našim prostorima, s obzirom na veliki broj nasilnih incidenata, a mali broj prijavljenih i riješenih slučajeva, kao i nedovoljan angažman nadležnih ustanova. Predstava “Skrivene sjene” govori upravo o tome, kao i o indirektnoj krivici cijelog društva koje šuti i nijemo posmatra nasilje u porodici, iako se ono zapravo tiče svih nas.

Rekonstrukcija istinitih događaja koji uzrokuju nasilne incidente i njihovih posljedica, kao jedan od načina da se društvu praktično pokaže koliko je problem nasilja u porodici ozbiljan, ima za cilj probuditi svijest javnosti i pozvati ljude na akciju, kako bismo zajednički djelovali, prije svega na prevenciji, a zatim i na smanjivanju broja slučajeva nasilja u porodici.

Kampanju “Skrivene sjene”, tokom četiri godine njene realizacije, podržali su brojni uspješni ljudi iz BiH, uzori, koji su na ovaj način željeli dati svoj doprinos i pozvati ljude da se probude i pridruže borbi protiv nasilja u porodici. Neki od njih su: Edin Džeko, Larisa Cerić, Damir Imamović, Mario Drmać, Una Bejtović, Nura Bazdulj-Hubijar, Advan Kadušić, Mersudin Ahmetović i drugi.

Ovo je bilo dvanaesto izvođenje “Skrivenih sjena” od 2013. godine, kada je kampanja započela, a treće u Srbiji, nakon Pančeva i Novog Sada.

Predstava je izvedena u organizaciji Centra za omladinski rad iz Novog Sada, Centra za edukaciju mladih iz Travnika i Edukativnog centra iz Kruševca, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije i IOGT-NTO-a iz Švedske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *