• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Program za mobilnost mladih

DRUŽENJE SA BOSANCIMA/KAMA IZ ŠVEDSKE

Centar za edukaciju mladih jučer je bio domaćin posjete 60 članova/ica Saveza bh. udruženja u Švedskoj (BHRF) i Bosanskohercegovačko-švedskog saveza žena u Švedskoj (BHSKF).

Ovom prilikom predstavili smo im CEM, naše pravce djelovanja i programe koje realizujemo uz saradnju i podršku brojnih institucija i organizacija. Većina posjetitelja bili su mladi ljudi, rođeni u Švedskoj, čiji roditelji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tako da su ovu priliku iskoristili i za druženje sa CEM-ovim volonterima/kama i razmjenu iskustava.

Navedena udruženja baštine bh. tradiciju u Švedskoj, a mladi ljudi koji su nas posjetili, su članovi/ce različitih sekcija koje nastoje očuvati i njegovati bh. običaje, narodne igre i jezik, tako da smo se bez problema sporazumijevali na našem jeziku, iako je njihov maternji švedski.

Posjetitelji nisu krili oduševljenje radom CEM-a i naših volontera/ki, jer smo, kako kažu, razbili crnu predstavu o Bosni i Hercegovini, koju svi u Švedskoj imaju, te su nam poželjeli sreću i mnogo uspjeha u budućem radu.

Ovom prilikom uručili su nam i nekoliko poklona, između ostalog i novčanu donaciju, kao podršku uspostavljanja društvenog centra “Druga kuća”.

Ovo je bila treća posjeta ovih udruženja CEM-u, a kazali su da neće biti posljednja i da namjeravaju dolaziti u CEM svaki put kad im se ukaže prilika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *