• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

POSJETA CENTRIMA ZA PREVENCIJU OVISNOSTI U AUSTRIJI

U toku je studijska posjeta stručnim centrima za prevenciju ovisnosti u Austriji, u kojoj učestvuje i Centar za edukaciju mladih.

Cilj posjete je upoznavanje i razumijevanje strukture, ciljeva, oblasti djelovanja, načina umrežavanja posjećenih organizacija, te njihovog odnosa prema državnim instancama. Učesnici imaju priliku upoznati i pojedinačne programe, projekte, radionice i akcije iz oblasti prevencije ovisnosti, kao i okvirne uvjete, kako bi se oni mogli razviti i implementirati u BiH.

Kroz navedene programe, učesnici posjete će vidjeti na koji način se prevencija ovisnosti obrađuje sa različitim ciljnim grupama: djecom, mladima i roditeljima, kroz različite sadržaje, od konzumiranja duhanskih proizvoda do cyber nasilja i koje se aktivnosti mogu sprovoditi u školama, omladinskom radu i lokalnoj zajednici, s ciljem prevencije ovisnosti i unapređenja zdravlja u praktičnoj primjeni sa djecom, mladima i roditeljima.

Studijska posjeta je organizovana nakon uvodnog seminara, održanog u Konjicu, u periodu od 24. do 26. februara 2017. godine, u okviru projekta Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti (RIPPO), koji realizuje Udruženje za prevenciju ovisnosti „Narko ne“ iz Sarajeva, zajedno sa još devet organizacija i institucija iz cijele BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *