• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

OTVORENO PISMO PARLAMENTARCIMA FBIH

39 nevladinih organizacija i biznisa iz Partnerstva za BiH bez duhanskog dima, među kojima je i Centar za edukaciju mladih, uputilo je otvoreno pismo zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, tražeći usvajanje Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i proizvoda za pušenje.

“Mi, 39 nevladinih organizija i biznisa, članova Partnerstva za BiH bez duhanskog dima, obraćamo se zastupnicima Predstavničkog Doma Federacije Bosne i Hercegovine i tražimo njihovu podršku za usvajanje Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH.

Naglašavamo da jedino potpuno usvajanje odredbi predloženog zakona može efikasno adresirati zdravstvene, ekonomske, društvene i ekološke posljedice koje Federacija Bosne i Hercegovine trpi zbog upotrebe duhanskih proizvoda. Osim toga, usvajanjem ovog zakona Federacija BiH će ispuniti svoju međunarodno pravnu obavezu preuzetu prije osam godina činom ratifikacije Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije.

Vodeći se rezultatima lokalnih i međunarodnih istraživanja, te najboljim svjetskim praksama, izražavamo stav da će Zakon u svom sadašnjem obliku imati značajne kratkoročne i dugoročne efekte:

•          Zaštita zdravlja sadašnjih i budućih generacija
•          Značajno smanjenje smrtnosti od bolesti koje se direktno vežu za konzumiranje duhana ili izloženost duhanskom dimu
•          Osiguranje zaštite osnovnih ljudskih prava na život i na okruženje koje ne predstavlja prijetnju po zdravlje
•          Smanjenje troškova države, uzrokovanih pušenjem i poboljšanje ekonomske situacije pojedinaca i domaćinstava
•          Smanjenje štetnih ekoloških posljedica
•          Zaštita djece i mladih od agresivnog marketinga duhanske industrije i dostupnosti duhanskih proizvoda;
•          Pozicioniranje BiH u red sa progresivnim državama koje su odavno uvele slične zakone i prepoznale važnost istih u cilju zaštite zdravlja svojih građana i minizmiziranja drugih štetnih posljedica koje proizlaze iz konzumiranja duhanskih proizvoda

Napomenimo da propise koji su predviđeni ovim Nacrtom podržava većina stanovništva FBiH, kako nepušača, tako i pušača. Istraživanje koje je krajem 2016. godine proveo Ekonomski institut u Sarajevu, uz podršku Udruženja PROI, u pet različitih gradova u FbiH, pokazalo je da preko 70% građana, među kojima su i pušači i nepušači, podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima i radnim mjestima. Osim toga, preko 69% ispitanika smatra da će novi Zakon osigurati zdravije okruženje, naročito kada su u pitanju osjetljive kategorije stanovništva, a preko 62% vjeruje da je novi Zakon neophodan u cilju ubrzanja procesa euroatlanskih integracija.

Istinski vjerujemo da će sve parlamentarke i parlamentarci prepoznati značaj i nužnost donošenja ovog zakona, vodeći se interesima svih građanki i građana, a ne interesima velikih industrija, te dati svoju podršku istom i time doprinijeti zdravijem i boljem životu svih građana, bili oni pušači ili nepušači.”

Partnerstvo za BiH bez duhanskog dima je inicirano od strane Udruženja PROI u okviru projekta “Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana“, koji finansira Evropska unija u iznosu od 157,600.000 EUR u okviru Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *