• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Edukacija

RADIONICE VRŠNJAČKIH EDUKATORA/ICA

Volonterke i volonteri CEM-a, koji/e su prošli/e trening za vršnjačke edukatore/ice, započeli/e su realizaciju radionica, namijenjenih njihovim kolegama/icama iz škole. Teme radionica vezane su za probleme konzumiranja alkohola među mladima i nasilja nad ženama i djecom.

U neformalnim obrazovnim okvirima grupa vršnjaka igra značajnu ulogu u ličnim, društvenim ili psihološkim pitanjima, jer se među njima razvija povjerenje koje ih povezuje i čini grupom. Konzumiranje alkohola i nasilje nad ženama su oblasti u kojima socijalni i psihološki faktori, kao što je shvatanje „društvenih normi“ (šta mislimo da je najuobičajnije za nas, šta naši vršnjaci rade) i „modeliranje ponašanja“ (prateći primjere postavljene od vršnjaka), igraju bitnu ulogu .

Programi vršnjačkog obrazovanja su upravo zato potrebni, kako bi se obezbijedilo okruženje za društvene promjene, jačanje i otkrivanje odgovornih vršnjaka/inja i lidera/ki u zajednici mladih ljudi, koji mogu da služe kao uzori i da obezbijede intervencije na licu mjesta, kada je to potrebno.

Edukaciju je ukupno prošlo 12 volontera/ki koji će u narednom periodu, u parovima realizovati po pet radionica za svoje vršnjake/inje, na temu o kojoj su učili na treningu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *