• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

VOLONTERI/KE CEM-A JOŠ JEDNOM POZVALI/E TRGOVCE DA NE PRODAJU ALKOHOL MALOLJETNICIMA

Volonteri/ke Centra za edukaciju mladih, danas su, u okviru „Akcije 18+“, još jednom obišli trgovačke objekte u Travniku i pozvali trgovce da poštuju Zakon o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH, koji izričito zabranjuje prodaju alkoholnih pića maloljetnicima.

Navedeni zakon nalaže trgovcima da zatraže ličnu kartu, ako im osoba koja kupuje alkoholno piće izgleda kao maloljetnik, te da na vidljivo mjesto u svom objektu istaknu upozorenje da ne prodaju alkohol maloljetnicima/ama.

Volonteri/ke CEM-a su, uz poziv trgovcima, koji snose veliki dio odgovornosti za prodaju alkohola, jer najviše komuniciraju sa kupcima, također podijelili i upozorenja, koja se mogu istaknuti u trgovačkim objektima i obavijestiti maloljetnike da tu ne mogu kupiti alkohol, kao i izvode iz Zakona o unutrašnjoj trgovini F BiH, sa članovima koji se tiču njihove odgovornosti za prodaju alkohola maloljetnicima.

„Akcija 18+“, koju CEM kontinuirano sprovodi već nekoliko godina, ima za cilj smanjivanje dostupnosti alkoholnih pića mladima, posebno maloljetnicima, kroz uključivanje što većeg broja aktera i institucija, kako bi se ovom problemu pristupilo sistemski i kreirali adekvatni mehanizmi za njegovo suzbijanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *