• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Program za mobilnost mladih

NAŠIH DESET SEDMICA U CEM-U

Približio se kraj boravka naših gostiju iz Švedske u Travniku. Ovo su njihova iskustva nakon deset sedmica…

“Ovo je naš posljednji blog, a danas je i posljednji dan našeg boravka u CEM-u. Proteklih nekoliko sedmica bili smo zauzeti pisanjem projektnog prijedloga, koji smo poslali Ambasadi SAD u Sarajevu. Tema je nasilje nad ženama i djevojčicama, a cilj edukacija srednjoškolaca o navedenom problemu. Projekat smo napisali uz pomoć supervizora iz CEM-a.

Organizovali smo i “Švedski dan” za volontere CEM-a, na kojem smo im govorili o Švedskoj, našoj kulturi, tradiciji i običajima. Također, ponudili smo im i švedsku hranu i grickalice. Volonteri su prošle sedmice organizovali “Bosanski dan” za nas, na kojem smo pričali o Bosni i Hercegovini, te probali tradicionalnu hranu. Oba dana su bila jako zanimljiva i zabavna. Bilo je zanimljivo čuti volontere kako govore o bh. kulturi, kao i vidjeti njihove reakcije kada su probali neka od naših čudnih jela. Predstavili smo im “Kalles Kaviar” i “Surströmming”, švedsku ribu vrlo neugodnog mirisa. Volonteri su zaključili da joj ni okus nije baš najbolji, a mnogi ljudi će se složiti s tim.

Tokom našeg boravka ovdje, sproveli smo dvije ankete. Radi se o komparativnoj analizi o navikama srednjoškolaca, vezanim za konzumaciju alkohola, u Travniku i Švedskoj. Kontaktirali smo nekoliko škola u Švedskoj i sproveli online anketu na uzorku od 225 srednjoškolaca. Sumirali smo rezultate obiju anketa i trebalo je dosta vremena za to.

Išli smo u Sarajevo pomoći u pripremi i izvođenju predstave “Skrivene sjene”, koja govori o nasilju nad ženama. Provesti vrijeme na terenu i izvan kancelarije je za nas bilo jako zanimljivo. Također, bilo je lijepo iskustvo vidjeti cijelu predstavu, jer smo u srednjim školama gledali skraćenu verziju. Čak i ako je na bosanskom jeziku, mogli smo razumjeti njenu poruku.

Na kraju, za ovih deset sedmica koje smo proveli u CEM-u, možemo reći da su bile jako vrijedno iskustvo. Učestvovali smo u nekoliko različitih projekata i vidjeli kako funkcioniše jedna nevladina organizacija. Upoznali smo i radili sa mnogo zanimljivih i zabavnih ljudi, što je bilo sjajno. Lijepo je vratiti se kući, ali smo i jako tužni što napuštamo CEM i Travnik.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *