• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

IZVJEŠTAJ O KRIVIČNIM DJELIMA I PREKRŠAJIMA, UZROKOVANIM ALKOHOLOM

Centar za edukaciju mladih (CEM) je i ove godine proveo istraživanje o broju krivičnih djela i prekršaja prouzokovanih upotrebom alkohola na području Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna (SBK/KSB) za proteklu 2015. godinu, te došao do sljedećih podataka:

– broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici – 40,
– broj prijavljenih slučajeva saobraćajnih nesreća – 241 i
– broj prijavljenih slučajeva narušavanja javnog reda i mira – 211.

Ako ove podatke uporedimo sa onima koje smo dobili iz MUP-a SBK/KSB, za 2014. godinu, kada je ovo Ministarstvo zabilježilo 69 nasilja u porodici, 201 saobraćajnu nesreću i 195 narušavanja javnog reda i mira, možemo primijetiti da je u 2015. godini broj prijavljenih slučajeva saobraćajnih nesreća i narušavanja javnog reda i mira, uzrokovanih upotrebom alkohola, nažalost, povećan.

Alkoholizam danas predstavlja globalni svjetski problem sa enormnim ekonomskim, ličnim, porodičnim i zdravstvenim posljedicama. Ovom prilikom pozivamo sve nadležne organe, obrazovne institucije, roditelje, kao i sve građane da daju svoj doprinos u suzbijanju ovog problema, kako bismo umanjili procenat njegovih negativnih posljedica i živjeli u zdravijem životnom okruženju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *