• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

CEM POKREĆE PROGRAM “STARIJI BRAT, STARIJA SESTRA”

CEM Travnik, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Travnik i uz velikodušnu podršku organizacije IOGT-NTO iz Švedske, pokreće program “Stariji brat, starija sestra”.

Program podrazumijeva aktivan volonterski rad kojim bi se monotona svakodnevnica djece u potrebi obojila šarenilom prijateljstva, humanosti, davanja i druženja.

Podstaknuti svakodnevnom marginalizacijom i odbacivanjem djece i omladine iz socijalno nestabilnih zajednica CEM je prepoznao potrebu da u saradnji sa Centrom za socijalni rad primijeni program kojim bi okupio grupu volontera u dobi između 18-30 godina, a koji bi jednom do dva puta sedmično  kreativno provodili dva-tri sata u druženju sa ovom djecom osnovnoškolskog uzrasta.

Razlici u godinama doprinosi korištenje termina “stariji brat, starija sestra” upravo zbog iskazivanja ovog specifičnog odnosa kojim bi se razvijalo obostrano povjerenje, pažnja, učenje, zabava i prijateljstvo.

Ovo predstavlja samo najavu ideje projekta koji će, nadamo se,  biti prepoznat od strane lokalne zajednice kao izvanredan put osnaživanja djece za samostalan život u zajednici kroz promociju zdravih stilova života, socijalnog zbližavanja, proširivanja kulturne dimenzije i neformalnog učenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *