• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
JAVNO ZAGOVARANJE

CEM SPROVEO JOŠ JEDNU AKCIJU „18+“

Centar za edukaciju mladih (CEM) u saradnji sa Policijskom stanicom Travnik, 12. maja/svibnja 2016. godine, realizovao je još jednu „Akciju 18+“. U okviru akcije, volonterke i volonteri CEM-a su obišli supermarkete u Travniku i pozvali trgovce da ne prodaju alkoholna pića maloljetnicima.

Podsjetili su ih na odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH, koji izričito zabranjuje prodaju alkoholnih pića maloljetnim osobama i propisuje novčane kazne za fizička i pravna lica, u slučaju kršenja tih zabrana. Akciji se priključio i policijski službenik Policijske stanice Travnik, koja ove aktivnosti realizuje u okviru projekta „Rad policije u zajednici“, te je napomenuo da, prema Zakonu o javnom redu i miru SBK, policijski službenici također mogu kazniti fizička i pravna lica koja prodaju alkohol maloljetnicima.

Akcija upozoravanja trgovaca na poštivanje zakona je preduzeta zbog činjenice da upravo oni snose najveću odgovornost za prodaju alkohola maloljetnicima, jer su u direktom kontaktu sa kupcima i u najvećoj mjeri od njih zavisi da li će maloljetna osoba moći kupiti alkoholno piće. CEM još jednom poziva sve trgovačke objekte da poštuju Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH i da od svake osobe koja pokušava kupiti alkohol, a izgleda kao maloljetnik, zatraže identifikacioni dokument. To dosad nije bio slučaj, a dokaz je i nedavno sprovedena CEM-ova akcija „Tajni kupac“, u kojoj je maloljetni volonter CEM-a uspio kupiti alkohol u  supermarketima u Travniku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *