• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

RADIONICA “OSNOVE PRUŽANJA PRVE POMOĆI”

U zajedničkoj organizaciji Centra za edukaciju mladih (CEM) Travnik, Crvenog križa (CK) općine Travnik i učenika/ca III1 odjeljenja M.S.Š. “Travnik”, u subotu 27. februara/veljače 2016. godine, održana je radionica pod nazivom “Osnove pružanja prve pomoći”.

Tom prilikom su se 24 mlade osobe upoznale sa načinima pružanja prve pomoći unesrećenima u slučajevima krvarenja, preloma, gubitka svijesti, epileptičnog napada, zastoja rada srca i prestanka disanja, te izvođenjem Heimlichovog zahvata u slučaju gušenja.

Radionica, koja je održana u prostorijama CK-a Travnik, se sastojala iz teorijskog i praktičnog dijela, koje su realizovali Sanela Duvnjak, doktorica medicine i Nenad Adžaip, medicinski tehničar Hitne pomoći Doma zdravlja Travnik. Pored učenika i učenica navedenog odjeljenja, učesnici/e radionice bili/e su i volonteri/ke CEM-a.

Ova radionica je organizovana u sklopu programa “Civitas”, odnosno njegovog praktičnog dijela “Ja, građanin”, u okviru kojeg učenici/e odaberu problem iz svoje zajednice, analiziraju ga istražujući postojeće mjere javne politike, te razviju svoja rješenja i predlože načine njihove realizacije. Odjeljenje III1 je odabralo problem nedovoljne informisanosti građana o pružanju prve pomoći, te je kao svoju mjeru javne politike odabralo održavanje upravo ove radionice.

Nakon što su prošli kroz teorijski i praktični dio, a i sami kroz vježbu “osjetili” kako izgleda pružanje prve pomoći unesrećenom, učesnici/e su dobili/e certifikate o učešću u radionici, čija dodjela je održana u prostorijama CEM-a.

Fotogaleriju sa radionice i dodjele možete pogledati na linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *