• +387 (030) 511 565
  • cem@cem.ba
  • Bosanska 131 72270 Travnik
Omladinski rad

OBILJEŽAVANJE DANA BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Dan ružičastih majica, Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, u svijetu je poznat kao Dan ručičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u februaru, u zemljama širom svijeta.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u Kanadi 2007. godine, kada je žrtva nasilja bio učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke, a zatim su ga ismijavali, psihički i fizički zlostavljali vršnjaci.

U istraživanju koje je provedeno u četiri osnovne škole općina Bugojno i Travnik, uz podršku IN fondacije i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, više od  32 % učenika doživjelo je neki oblik nasilja, a 39 % učenika reklo je kako na nasilje uzvrati nasiljem.
Mnoga djeca su izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju u svojim domovima, školama, institucijama i na ulici. Veliki dio tog svakodnevnog nasilja nad djecom je društveno prihvaćen.

Cilj obilježavanja ovog datuma je ukazati na sve veću pojavu nasilja među vršnjacima i potrebu za uključivanjem svih članova školske i lokalne zajednice u rješavanje ovog problema. Povodom ovog datuma volonteri i volonterke kao i zaposlenici Centra za edukaciju mladih pridružili su se kampanji #Cool je biti dobar drug!

Fotogaleriju možete pogledati na linku. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *