Obrazovni programi

Liderstvo i razvojni omladinski rad u zajednici
„Liderstvo i razvojni omladinski rad u zajednici“ je naziv univerzitetskog kursa, koji Centar za edukaciju mladih realizuje u saradnji sa Univerzitetom Jönköping iz Švedske. Kurs je koncipiran kao program obuke osoba koje rade ili bi željele raditi sa djecom i mladima kroz obrazovni sistem, sportska udruženja i udruženja građana, da, kroz vrijeme provedeno na kursu, steknu znanja i vještine potrebne za individualni i grupni rad sa mladima na ličnom i socijalnom razvoju, samopouzdanju, razvijanju vrijednosti i stavova, te komunikaciji, radu na konfliktima i aktivnom učešću u izgradnji i razvoju zajednice. Cilj je osposobljavanje polaznika/ca da svom radu sa mladima pristupaju studiozno, analitički i da u svakom trenutku rade profesionalno, promovišući zdravo i sigurno okruženje.
Seka i Braco na šarenoj zebri
„Seka i Braco na šarenoj zebri“ je edukativni program koji je CEM kreirao za najmlađe učesnike u saobraćaju, a koji se sastoji iz dva dijela. Prvi je istoimena pozorišna predstava koja se igra za učenike osnovnih škola na području SBK, a u kojoj glumci, na interaktivan i zanimljiv način, djeci predstavljaju osnovna pravila ponašanja pješaka u saobraćaju. Drugi dio programa je ocrtavanje pješačkih prijelaza u nekoliko različitih boja (šarene zebre) u blizini osnovnih škola, kako bi djeci, ali i ostalim pješacima, bili interesantniji za korištenje. Ovim se, na kreativan način, izgrađuje svijest najmlađih učesnika u saobraćaju o važnosti poštivanja ove vrste saobraćajnih znakova. Program „Seka i Braco na šarenoj zebri“, koji ima za cilj zaštitu najmlađih učesnika u saobraćaju i prevenciju saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju pješaci, posebno djeca, podržali su Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK i Općina Travnik.
Travnik wireless city
U cilju jednostavnijeg pristupa informacijama za mlade ljude, ali i sve građane/ke i posjetitelje Travnika, Centar za edukaciju mladih je pokrenuo nekoliko hot spot zona, odnosno zona bežičnog besplatnog pristupa internetu: u parku kod Općine Travnik, parku kod zgrade Općinskog suda u Travniku, kao i u centru Mjesne zajednice Turbe.
Park kulture i tolerancije
„Park kulture i tolerancije“ je projekat, koji, kroz promociju raznolikosti kulturne i historijske baštine, zagovara jednakost i toleranciju. Ovaj cilj je ostvaren kroz održavanje sedam interaktivnih radionica za učenike srednjih škola iz SBK, na tvrđavi Stari grad, u saradnji sa Zavičajnim muzejom Travnik. Na ovaj način se, kroz kulturološki park, kao jedinstveno mjesto okupljanja različitih mladih ljudi iz različitih područja SBK/KSB, radi na procesu razvijanja tolerancije i upoznavanja zajedničkog kulturnog naslijeđa regije Srednja Bosna među mladim ljudima.