Javno zagovaranje

Skrivene sjene
„Skrivene sjene“ je kampanja koju Centar za edukaciju mladih kontinuirano sprovodi od 2013. godine, s ciljem buđenja svijesti javnosti protiv nasilja nad ženama i djecom, kao i ukazivanja na potrebu da se žrtve nasilja zaštite. Kampanjom želimo animirati sve bh. građane, da dignu svoj glas protiv nasilja nad ženama i djecom. „Skrivene sjene“ dosad su podržale mnoge bh. poznate ličnosti, među kojima su: Edin Džeko, bh. nogometni reprezentativac, džudistkinja Larisa Cerić, književnica Nura Bazdulj-Hubijar, muzičar Damir Imamović, prvotimci FK Sarajevo Advan Kadušić i Mersudin Ahmetović, glumac Mario Drmać i drugi.
Dio kampanje je i istoimena predstava, koja govori o stvarnim slučajevima nasilja u porodici, problemima sa kojima se žrtve nasilja suočavaju, kao i neadekvatnim reakcijama nadležnih institucija i društva u cjelini.
Mreža ACCOUNT
Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini (Mreža „ACCOUNT“), formirana je sa ciljem povećavanja transparentnosti u javnom sektoru, sprečavanja nezakonitosti u procesu zapošljavanja, te osiguravanja jednakopravnog pristupa radnim mjestima u javnom sektoru svim građanima. U periodu od februara do juna 2015. godine, članice mreže, među kojima je i Centar za edukaciju mladih, uspješno su sprovele monitoring zapošljavanja u javnim institucijama na području cijele BiH, prilikom kojeg su utvrđene brojne nepravilnosti. Cjelokupan projekat obuhvatao je prikupljanje podataka o zapošljavanju u javnim ustanovama, javnim preduzećima i organima državne službe, te njihovu transparentost u procesu zapošljavanja.
Inspire Freedom
„Inspiriši slobodu – Zajedno za žene i djevojčice svakog 25. u mjesecu” je internacionalna kampanja koju je pokrenuo IOGT International, kao dio UN-ovog Narandžastog dana, a koju u Bosni i Hercegovini sprovodi Centar za edukaciju mladih (CEM) iz Travnika. Kampanja ima za cilj promociju prava žena i djevojčica, ukazivanjem na problem rodno zasnovanog nasilja i nasilja potaknutog konzumacijom alkohola. Putem konkretnih i jednostavnih lokalnih akcija koje se sprovode diljem svijeta, kampanja nastoji djelovati na stvaranje slobodnih životnih okruženja bez alkohola i drugih droga za sve žene i djevojčice.
Mreža „Životni stil bez alkohola
„Životni stil bez alkohola“ je neformalna mreža društveno odgovornih organizacija civilnog društva u BiH, koje, kroz svoje aktivnosti u zajednicama u kojima djeuju, promovišu stil života bez alkohola, aktivno djeluju na prevenciji zloupotrebe alkohola među djecom i mladima, istražuju društvene tokove vezane za prodaju i konzumaciju alkohola zagovaraju na svim nivoima vlasti za donošenje i sprovođenje zakona iz ove oblasti i sl. Pristup ovoj neformalnoj mreži imaju sve zainteresovane organizacije civinog društva sa prostora Bosne i Heregovine koje prepoznaju ozbiljnost navedenog problema, promovišu, ili žele promovisati navedene vrijednosti i principe u cilju kreiranja zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade.
Mreža BRANA
Mreža BRANA ima za cilj doprinijeti transparentnosti procesa oporavka poplavom uništenih područja, a time i jačanju ukupne transparentnosti i odgovornosti u radu javnih institucija u BiH, te privatnog sektora i donatora. Glavni koak ka ovom cilju je monitoring donacija, koji je sproveden od juna 2015. godine do februara 2016. godine, i na lokalnom i na višim nivoima. Kao dodatak, uspostavljena je i tzv. ‘vruća linija’ – besplatan broj na koji bi građani mogli da prijave probleme ili kandiduju uspješne priče, kao i online alati za praćenje donacija. Mrežu su uspostavili Centri civilnih inicijativa, a jedna od članica je i Centar za edukaciju mladih.